#
Marketing 22 Mart 2020 333k

Brexit: bent u voorbereid?

De Brexit-overgangsperiode loopt af op 31 december 2020 en afhankelijk van een mogelijke overeenkomst zal er een aantal dingen veranderen met betrekking tot het internationale goederenvervoer van en naar het Verenigd Koninkrijk. Als exporteur of importeur bent u verantwoordelijk voor het voldoen aan de juiste douane eisen met betrekking tot uw zendingen. Deze nieuwe wetgeving brengt voor de meeste bedrijven een aanzienlijke extra inspanning met zich mee. Hieronder vindt u een overzicht op basis van de informatie tot nu toe van de betrokken autoriteiten.

De volgende stappen helpen u op weg:

  1. EORI-nummer: Heeft u al een EORI-nummer aangevraagd bij uw lokale belastingkantoor? Dit nummer heeft u nodig voor al uw douaneformaliteiten. Verder heeft u de EORI-nummers nodig van alle buitenlandse bedrijven waarmee u zaken doet. Het is verstandig om deze nummers alvast bij uw zakenrelaties te verkrijgen. Als je een EORI-nummer wilt valideren, klik dan hier.

  2. HS-codes: Deze wereldwijde productcodes zijn verplicht op alle douanedocumentatie en moeten ook op uw facturen worden vermeld. Als u de juiste HS-codes van uw product niet kent, kunt u deze op internet opzoeken of u wenden tot uw brancheorganisatie of leverancier. We vragen u vriendelijk om deze productcodes alvast te gaan gebruiken, zodat we ze later in ons systeem kunnen controleren. Als u uw HS-code wilt controleren, klik dan hier.

  3. Digitale orderinvoer: Transportopdrachten per e-mail voor afhalingen op of na 28 december 2020 worden niet geaccepteerd vanwege de (uitgebreide) verplichte vrachtgegevens kunnen wij alleen bestellingen digitaal verwerken. Daarom willen we u twee mogelijkheden bieden: online via onze bestaande website voor het invoeren van bestellingen of via een EDI-verbinding waarmee u uw bestellingen rechtstreeks vanuit uw computersysteem in ons computersysteem kunt plaatsen. U kunt eenvoudig een wachtwoord aanvragen op onze website voor het invoeren van bestellingen en u kunt direct aan de slag. Als u meerdere bestellingen per dag heeft, raden wij u aan om een ​​EDI-verbinding met ons op te zetten. Voor meer informatie over beide mogelijkheden kunt u een e-mail sturen naar info@smotransport.nl.

  4. Export of import: Bent u van plan goederen te vervoeren van de Europese Unie naar het Verenigd Koninkrijk of wilt u een product verzenden van de Europese Unie naar het Verenigd Koninkrijk? Wie is verantwoordelijk voor het opstellen van de exportdocumenten en voor de inklaring als u de exporteur bent? of wie regelt dit voor u als importeur? Als u niet in het land van vertrek bent gevestigd, maar u wel voor de exportdocumenten en eventueel het transport zorgt, is het belangrijk dat u buitenlandse vertegenwoordiging zoekt. Andersom zou u een derde partij moeten overwegen die uw bedrijf garandeert voor mogelijke invoerrechten. Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u de websites van uw lokale belastingdienst en / of douane en / of Kamer van Koophandel raadplegen.

  5. Leveringsvoorwaarden: Het bepalen van de juiste leveringsvoorwaarden (incoterms) voor uw bedrijf is cruciaal. Hierin worden de rechten en plichten van de exporteur en importeur bepaald (zie stap 4). Uw lokale kamer van koophandel en verschillende websites kunnen u zeker helpen om meer over dit onderwerp te weten te komen. Daar worden de consequenties van de verschillende incoterms toegelicht.

  6. Locaties: De fysieke locatie van de douanegoederen kan ook belangrijk zijn. De Douane heeft altijd het recht om de zending fysiek te controleren voordat ze een exportdocument verstrekken of de goederen inklaren. Daarom. het is belangrijk dat u ervoor zorgt dat de relevante douaneautoriteit de fysieke locatie van uw goederen als zodanig herkent (autoriseert). Hiermee voorkomt u het risico dat uw zendingen ter controle naar een erkend douanecontrolepunt moeten worden gebracht. In Nederland is een verklaring van de locatie (s) op uw douanevergunning (AEO) voldoende. In België moet u bijvoorbeeld voor elke locatie een aparte vergunning aanvragen (GLP / GLLP-vergunning).

  7. Directe vertegenwoordiging: Als u geen douane-afdeling of douaneaangiftepersoon binnen uw bedrijf heeft, wilt u misschien gebruik maken van een externe douane-expediteur voor het afhandelen van uw documenten en warrants voor het betalen van eventuele rechten. Heeft u al een douane-expediteur? Met onze partners in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk kunnen wij dat voor u faciliteren. Directe vertegenwoordiging kunt u aanvragen door een e-mail te sturen naar info@smotransport.nl

  8. Verkoopfactuur: De douane vraagt ​​om specifieke informatie die zichtbaar is op de verkoopfacturen. Deze verplichte items op uw factuur vindt u onder meer op de website van uw lokale belastingkantoor. U heeft uw originele factuur nodig om het exportdocument op te stellen en de originele factuur dient te allen tijde (fysiek) bij de zending (met de chauffeur) te zijn tijdens het transport.

  9. Veterinair document: Wanneer u dierlijke producten wilt exporteren of importeren, is een veterinaire keuring van het product van toepassing. Zoals het er nu uitziet, is een gezondheidscertificaat verplicht voor alle dierlijke producten die vanaf 1 januari 2021 vanuit het Verenigd Koninkrijk naar de Europese Unie reizen. De exporteur is verplicht om voor vertrek op de afhaallocatie een veterinair document te laten maken. Verder. de zending moet eerst worden onderzocht bij een grenscontrolepunt (GIP) in de Europese haven van binnenkomst voordat deze naar de eindbestemming mag reizen. Veterinaire keuringen zijn altijd op afspraak en niet gratis. Uiteraard dient u hier rekening mee te houden en daarom is het aan te raden hierover duidelijke afspraken te maken met alle betrokken partijen, dus ook met het transportbedrijf. Het is belangrijk dat u eventuele vergunningen met betrekking tot veterinair onderzoek op (uw) locatie en eventuele verplichte registratie bij de Voedsel en Waren Autoriteit tijdig regelt. De Voedselveiligheidsautoriteit van uw overheid kan u hierbij helpen.